Afscheidshuys Vancleef

Discrete, serene en persoonlijke ondersteuning. Wanneer u het nodig heeft.

Wat moet u doen bij een overlijden en wat is er mogelijk bij de uitvaart?

Begrafenisondernemer Afscheidshuys Vancleef beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Een overlijden moet officieel vastgesteld worden door een arts. In een ziekenhuis zal het personeel de arts contacteren. Overlijdt de persoon thuis, dan moet u zelf een arts verwittigen.

Dat kan, als het gaat om de assen van uw ouders, echtgenoot/echtgenote of kinderen (ook adoptie en stiefkinderen). Hiervoor vult u een modelverklaring in. De assen worden overhandigd in het crematorium.

Een crematie is in principe goedkoper, maar laat ook tal van opties toe die de kosten kunnen opdrijven. Denk daarbij aan een bijzetting, een zerk, een grafkist, …

Dat hoeft niet. U en uw familie zijn volledig vrij in het kiezen van een uitvaartverzorger.

Nee, u en uw familie mogen beslissen of de overledene één of meerdere dagen thuisblijft. Bij opbaring van de overledene thuis voor langere tijd moet u wel specifieke maatregelen treffen. Afscheidshuys Vancleef adviseert u graag hierin.

Dat hangt van de gemeente af. In de meeste gevallen is het mogelijk deze optie te voorzien bij het eerste overlijden van de echtgeno(o)t(e). U kan dit steeds navragen bij de dienst Burgerlijke Stand van uw gemeente.

Als u de wagen wenst te behouden, contacteert u best zo snel mogelijk de verzekeringsagent. Deze zal de nummerplaat en verzekering op uw naam zetten zodat u probleemloos de baan op kan.

Na overlijden moet een aangifte van nalatenschap opgesteld worden. Het belastingkantoor heeft dit document nodig om de erfbelasting te berekenen. Hiervoor hoeft u geen notaris in te roepen, maar het is wel aangewezen. Afscheidshuys Vancleef werkt steevast met een notarispartner om dit papierwerk voor u uit handen te nemen.

 

Bij overlijden moet u de bank(en) contacteren waarbij de overledene een rekening had. Die rekeningen worden dan onmiddellijk geblokkeerd, net als de gezamenlijke rekeningen van de wettelijke echtgeno(o)t(e). Wel kunnen de begrafeniskosten en de kosten van de laatste ziekte betaald worden met de erfenis bij voorlegging van de facturen.

Heeft u al nagedacht over uw uitvaartwensen?

Afscheidshuys Vancleef biedt een gratis en invulbaar wensenboekje met een handig overzicht van de wettelijke uitvaartmogelijkheden. Hierin kan u uw laatste wensen vastleggen zodat uw nabestaanden zeker zijn van een persoonlijk en passend afscheid. U kan steeds een papieren exemplaar afhalen in ons kantoor. Heeft u liever een digitale versie?